Ce reprezinta asigurarile si la ce folosesc?
Definitie: Asigurarea este o forma de protectie bazata pe un contract, prin care o persoana fizica sau juridica care se va numi ASIGURAT, cedeaza anumite riscuri unei persoane juridice - ASIGURATOR, platind asiguratorului o suma de bani numita prima de asigurare.
Asiguratorul se obliga prin acesta contract sa plateasca asiguratului despagubiriin cazul in care evenimentele prevazute in contract au loc.
Ce este Brokerul in asigurari?
Brokerul de asigurari este un specialist in ceea ce priveste piata asigurarilor. Serviciile acestuia se adreseaza in general persoanelor juridice, dar nu exclusiv. Pe piata exista foarte multe societati de asigurare, apar din ce in ce mai multe produse de asigurare, oferta se diversifica in mod continuu si apar produsecare de care mai specializate.

TIPURI DE ASIGURĂRI
 1  ASIGURARI DE RASPUNDERE CIVILA
       1.2         Asigurarea chiriasului fata de proprietar
1.3                  Asigurarea proprietarului fata de chirias
1.4                  Asigurari de raspundere civila a proprietarului de caini
            Prietenul tau cel mai bun poate reactiona imprevizibil. Se poate intampla sa devina agresiv si sa atace persoane necunoscute iar tu, oricate eforturi ai face, sa nu il poti controla.
     1.5         Asigurari de raspundere civila profesionale-(MALPRAXIS- CADRE MEDICALE)
    1.6.       ASIGURARI DE RASPUNDERE CIVILA  RCA- OBLIGATORIE
            Această asigurare te ajută să acoperi paguba pe care ai produs-o altei persoane. Cea mai cunoscută este asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), singura asigurare obligatorie în acest moment. Prin RCA se asigură autovehiculul lovit şi pasagerii din acesta.
            Asigurarea RCA protejează, pe de o parte, persoana păgubită, garantând plata sumei necesare acoperirii pagubelor suferite, dar protejează şi persoana care a produs paguba, aceasta fiind scutită de la plata pierderilor suferite de celălalt.
            Documentul semnat între o firmă de asigurare şi tine, prin care aceasta arată că a încheiat un contract de asigurare se numeşte poliţă de asigurare. Suma plătită anual de asigurat se numeşte primă de asigurare.
            Poliţa de asigurare intră în vigoare în momentul semnării. În cazul în care cumperi o maşină nouă, asigurarea poate fi încheiată la vânzător. Atunci când cumperi o maşină la mâna a doua, poliţa încheiată de fostul proprietar îşi pierde valabilitatea odată cu semnarea actului de vânzare-cumpărare.
            Asigurarea RCA poate fi încheiată cu oricare dintre societăţile de asigurare special autorizate în acest scop Preţul diferă de la o societate la alta. Durata poate fi de 6 luni sau 1 an.
Clic aici pentru o simulare RCA http://www.asigurarifetesti.ro/
            Pe de alta parte, ca sa iti protejezi masina ta, ai nevoie de o asigurare Casco.
Asigurări de mijloace de transport (CASCO, în cazul autovehiculelor) 
            Prin acestea se asigură automobilul propriu în cazul distrugerii parţiale sau totale, distrugere cauzată de un eveniment neprevăzut. De asemenea, se poate acoperi şi riscul în cazul furtului automobilului.
Chiar dacă sumele pot părea mari pentru bugetul tău, cheltuielile cu o poliţă sunt incomparabil mai mici decât cheltuielile în cazul unui accident.
Autoturismul este supus multor riscuri atunci când îl conduci, dar şi în timpul staţionării (avarii, furt, incendii, etc.). Mai ales dacă ai investit într-o maşină nouă, merită să mai investeşti şi într-o asigurare auto.
Asigurarea de avarii şi furt
            Avarierea maşinii poate fi parţială sau totală. În cazul avariei parţiale, se repară sau se înlocuiesc piesele distruse. În cazul avariei totale se înlocuieşte automobilul. Suma asigurată este diferenţa dintre valoarea maşinii nouă (valoarea care apare pe factură) şi uzura în timp a maşinii. Prima de asigurare (suma plătită anual de asigurat) este influenţată de: 
  •  suma asigurată;
  •  capacitatea cilindrică;
  •  vechimea maşinii (anul fabricaţiei);
  •  îmbunătaţiri, dotări suplimentare;
  •  puterea motorului.
            Asigurările de avarii pentru maşinile de producţie internă sunt mai ieftine decât pentru cele de producţie externă. Autoturismul nu poate fi asigurat doar pentru furt. Se pot proteja şi dotările suplimentare din autoturism. Se pot asigura şi pasagerii autoturismului. În cazul accidentării sau decesului, se acordă despăgubiri în limita sumei asigurate.

2 ASIGURARILE DE LOCUINTE

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID)

De ce avem nevoie de o asigurare obligatorie?
Frecventa evenimentelor de catastrofa naturale este in crestere alarmanta in ultimii ani. In fiecare an, mii de oameni isi pierd casele si agoniseala de o viata si raman la mila autoritatilor pentru recuperarea prejudiciilor, fara nici o plasa de siguranta.
  • Asigurarea obligatorie de locuinta ofera o protectie minima de baza in cazul producerii unor inundatii, alunecari de teren sau cutremur. Pentru o prima modica de 10 EUR si respectiv 20 EUR pe an puteti primi o despagubire maxima de 20.000 EUR, bani care pot fi utilizati pentru a repara macar o parte din prejudiciul cauzat.
  • Potrivit legii, cei care nu si-au incheiat asigurarea nu vor beneficia de ajutor din partea autoritatilor locale in cazul producerii unor calamitati naturale!
De ce avem nevoie de o asigurare facultativa?
            Asigurarea obligatorie ofera o protectie minima, recomandandu-se ferm incheierea de asigurari facultative care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei dumneavoastra si suma asigurata obligatoriu!
Asigurarile facultative sunt un instrument accesibil tuturor si eficientpentru a ne proteja agoniseala de o viata.
  • O asigurare facultativa acopera cele mai frecvente riscuri care pun in pericol locuinta si pot afecta si bunurile Dumneavoastra
  • Incheierea acestei polite este cea mai ieftina modalitate de protejare a casei si bunurilor personale, chiar mai ieftina decat instalarea unui sistem perfectionat de alarma
·         simplă: se asigură locuinţa şi/sau bunurile;
·         completă, cu următoarele opţiuni:
- asigurarea bunurilor şi/sau locuinţei şi asigurarea membrilor familiei pentru accidente;
- asigurarea bunurilor şi/sau locuinţei şi asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi.
Clic aici pentru o simulare ASIGURARE LOCUITA http://www.asigurarifetesti.ro/
    
       3   ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz la caz, protectie – asigurarile de viata clasice si faciliteaza economisirea – asigurarile de viata cu acumulare de capital.
            Spre exemplu, in cazul unei asigurari de viata clasice: prin intermediul unui contract, asiguratorul se obliga sa plateasca o suma de bani in cazul decesului persoanei asigurate.
Costul unei polite de asigurare de viata se numeste prima de asigurare, si este stabilita de asiguratorul tau in functie de tipul de produs pe care il doresti, suma asigurata, durata contractului, riscurile acoperite s.a.m.d.
            In acest tip de asigurare NU se acumuleaza capital.
            Acestea sunt asigurările clasice, prin care se plăteşte suma asigurată în cazul decesului asiguratului.

            In cazul asigurarilor de viata cu acumulare de capital, parte din prima pe care o platesti acopera componenta de protectie (ca si in cazul unei asigurari clasice de viata) in timp ce o alta parte este investita de compania de asigurari si platita clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar inainte, impreuna cu o parte din profitul obtinut.
In acest caz, asigurarile de viata SUNT si un instrument de economisire.

            Asigurările clasice pot fi suplimentate prin contracte de tipul:
 
  • asigurări pentru incapacitatea de muncă a asiguratului, în cazul unui accident;
  • asigurări de deces rezultate dintr-un accident;
  • asigurări de viaţă legate de investiţii (unit linked), care combină protecţia asigurărilor de viaţă cu beneficiile unor investiţii făcute în scopul exclusiv al asigurării (spre exemplu, investiţii în acţiuni la bursă ori titluri de stat). Te poţi  informa despre evoluţia acestor produse urmărind şi paginile ziarelor financiare. De notat că expunerea la riscul de investiţii este transferată asiguratului.
4  ASIGURARILE DE SANATATE

            Cheltuielile efectuate in caz de imbolnavire, accident de circulatie, de munca sau in eventualitatea unei operatii iti pot destabiliza serios bugetul. Odata ce ai o asigurare privata de sanatate, nu mai trebuie sa scoti bani din buzunar pentru serviciile medicale contractate. Produsele de asigurare facultativade sanatate acopera in mod uzual:
  • Consultatii
  • Spitalizare
  • Investigatii medicale
  • Interventii chirurgicale
            Serviciile se deconteaza integral sau cu anumite deduceri de catre clinicile si spitalele private cu care colaboreaza asiguratorul. Asigurarile private de sanatate pot avea limite de despagubire maxime pe un an de asigurare sau pe tipurile de servicii acoperite, dar exista si produse cu acoperire nelimitata. Poate fi încheiată de către persoanele fizice cu domiciliul sau rezidenţa în România, respectiv de către  companii pentru angajaţii lor. Limita vârstei variază de la o societate de asigurări la alta. Asiguratul poate primi despăgubiri pentru:
  • cazare şi masă pe perioada spitalizării;
  • medicamente şi materiale medicale folosite în spital;
  • terapie intensivă, tratamente chirurgicale;
  • consultaţii;
  • servicii de îngrijire;
  • transfer într-o altă unitate;
  • proteze;
  • perioada de convalescenţă şi recuperare.
                Dacă spitalizarea are loc în afara României, asiguratorul este obligat la plata spitalizării, a tratamentului şi a transportului.
                În funcţie de planul de asigurare, diferă riscurile acoperite, beneficiile acordate şi costul asigurării. Printre factorii care influenţează costul asigurării se numără vârsta şi ocupaţia asiguratului.
                Furnizorul de servicii medicale primeşte despăgubirea de la asigurator în cazul în care a acordat asiguratului:
  • servicii de îngrijire;
  • spitalizare;
  • tratamente;
  • consultaţie.
            Asiguratul sau familia acestuia primesc despăgubirea de la asigurator în situaţie de:
     
·         invaliditate totală sau parţială cauzată de accident;
·         deces cauzat de îmbolnăvire;
·         deces cauzat de accident.

5 ASIGURARILE MEDICALE DE CALATORIE IN STRAINATATE – TRAVEL

Acest tip de asigurare poate fi încheiat de persoanele care au domiciliul stabil în România şi călătoresc în străinătate. Această asigurare oferă asistenţă medicală în cazul accidentelor şi bolilor survenite în timpul călătoriei.

Riscurile acoperite sunt următoarele:
  • tratamentele medicale oferite asiguratului în urma îmbolnăvirii acestuia sau în urma unui accident;
  • tratament ambulatoriu (adică în afara spitalului);
  • costul repatrierii în cazul îmbolnăvirii sau a decesului;
  • tratament dentar de urgenţă;
  • costurile transportului efectuat de serviciile de salvare;
  • costuri pentru însoţitor dacă situaţia medicală a asiguratului o cere.
    Pachetele de asigurări diferă de la o societate la alta, de aceea înaintea cumpărării asigurării medicale – ca de altfel în cazul oricărei asigurări – este bine să compari ofertele mai multor companii.
                Prima de asigurare este stabilită în funcţie de durata călătoriei, de suma asigurată solicitată şi de destinaţie.
                La producerea evenimentului pentru care eşti asigurat trebuie să anunţi societatea de asigurări. În caz contrar, asiguratorul nu răspunde pentru cheltuielile efectuate fără anunţarea prealabilă.
 Clic aici pentru o simulare TRAVEL  http://www.asigurarifetesti.ro/

Poate inlocui Cardul European de Asigurari de Sanatate "Asigurarea Medicala Privata de Calatorie in Strainatate"?
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, desi atat Cardul European de Sanatate, cat si asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate sunt instrumente de acoperire a cheltuielilor medicale, intre acestea existadiferente fundamentale.
Valabilitate
- CEASS - in Spatiul Economic European plus Elvetia
- asigurarea private - in orice stat al lumii
Acoperire
- CEASS - servicii medicale conform cu sistemul de securitate sociala potrivit legilor statului respectiv
- asigurarea privata - inclusiv cheltuielile medicale in sistem privat
Actiune
- CEASS - actiune limitata, prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata
- asigurarea privata - acopera, suplimentar: cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele de orice fel intamplate in perioada sederii pe teritoriul tarii respective, alte cheltuieli medicale.
Decontarea
- CEASS - exista posibilitatea ca un posesor de Card sa fie nevoit sa achite pe loc contravaloarea prestatiilor medicale, urmand ca cererea de rambursare a banilor sa o faca catre casa locala de asigurari de sanatate
- asigurarea privata: toate cheltuielile sunt preluate si platite direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii
Plati suplimentare
- CEASS: confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza, fiind prezentat exemplul Germaniei unde rezidentii germani trebuie sa co-plateasca spitalizarea.
- asigurarea privata: nu exista
Conditii pentru obtinere
- CEASS: plata la zi a contributiilor la sistemul public de asigurari de sanatate
- asigurarea privata: nu exista
            Sugestia noastra este sa achizitionati o asigurare medicala privata de calatorie de la una dintre companiile de profil specializate pe acest segment. In acelasi timp, o astfel de polita poate fi cumparata si on-line. Prin intermediul parteneriatului incheiat recent intre 1asig.ro si asigur.com, cel mai vizitat portal de asigurari din Romania ofera posibilitatea procurarii unei astfel de polite.
            Cat priveste pretul, acesta depinde de tipul de polita ales (pentru calatorii business sau in interes turistic), complexitatea acoperirii dorite si durata sederii/destinatia calatoriei. Cu titlu informativ, o polita pentru duratade 5 zile, in spatiul UE costa intre 16,6 - 30,8 RON/persoana.
Cum se solicita despagubirile?

            In cazul producerii unui eveniment asigurat, asiguratul va prezenta asigurarea cadrului medical care se va ocupa de acesta si va lua legatura telefonic (gratuit) cu biroul de asistenta medicala care-l va sfatui, pe acesta sau pe medic, asupra modului de tratare a urgentei.
In caz de repatriere, biletul de intoarcere in tara se va preda oficiului extern de asistenta medicala.
Daca asiguratul a efectuat plati, acestea vor fi despagubite la intoarcere in tara, in limita celor recunoscute de catre oficiul extern de asistenta medicala. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pașii care trebuie urmați pentru a deveni asistent in brokeraj și a accesa sistemul de carieră în cadrul companiei DESTINE BROKER DE ASIGURARE sunt: