Dictionar de Asigurari RCA


 ASIGURATOR - este o persoana juridica, societate de asigurare (certificata de CSA) care in schimbul primelor de asigurare incasate de la asigurati isi asuma raspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate, prin plata sumei asigurate la producerea unui eveniment asigurat.
 ASIGURAT - persoana fizica sau juridica care in schimbul primei de asigurare platite asiguratorului, se asigura unor eventuale riscuri.
 ACCIDENT - Eveniment fortuit, imprevizibil, care intrerupe mersul normal al lucrurilor (provocand avarii, raniri, mutilari sau chiar moartea)
 ASIGURARE - operatia financiara ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligatie prevazuta de lege, prin care asiguratorul se obliga ca în schimbul unei sume primite periodic sa despagubeasca pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar putea suferi in urma unor intamplari independente de vointa lui.
Prin sistemul BONUS -MALUS, proprietarii de autovehicule platesc o prima de asigurare mai mica RCA daca in anul anterior nu au produs accidente sau mai mare daca au avut.
 BONUS-MALUS - este un sistem de tarifare prin care prima poate fi redusa (bonus), daca in anul anterior asiguratul nu a avut daune, sau poate fi marita (malus), daca asiguratul are daune. In felul acesta se urmareste o incurajare a asiguratilor prudenti si o descurajare a celor care, din diverse motive, inregistreaza daune mari .
  Reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus-malus se aplica tarifelor RCA notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea RCA.
  Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei.
  Sistemul bonus-malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus.
  Clasa B0 este atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare.
 BROKER DE ASIGURARE - Intermediar autorizat care negociaza pentru clientii sai, persoane fizice sau juridice, asigurati ori potentiali asigurati, incheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare si acorda asistenta inainte si pe durata derularii contractelor ori in legatura cu regularizarea daunelor, dupa caz.
 CAUTIUNE - suma de bani depusa drept garant pentru indeplinirea de catre debitor a unei obligatii.
 COASIGURARE - Asigurare simultana a mai multor persoane in limita sumei depuse în prealabil.
 CATASTROFA - Prin definitie - este un eveniment care provoaca pagube substantiale într-o perioada scurta de timp
 CERTIFICAT DE ASIGURARE - certificatul de asigurare este documentul care dovedeste existenta asigurarii.
 DAUNA PARTIALA - avariere/distrugere/furt astfel incat reconditionarea/reparatia bunului poate fi posibila.
 DESPAGUBIREA - reprezinta repararea pagubei pricinuite prin plata unui echivalent banesc.
 FRANSIZA - Partea din dauna pe care o suporta asiguratul la producerea fiecarui eveniment. Aceasta se calculeaza fie ca procent din suma asigurata, fie in valoare absoluta.
 INCENDIU - Foc mare care se propaga cauzând mari pierderi materiale.
 PERIOADA ASIGURATA - perioada pe parcursul caruia asiguratorul, preia in raspundere riscurile asigurate
 PRIMA DE ASIGURARE - suma de bani care trebuie platita de catre asigurat catre asigurator, in conformitate cu clauzele stabilite prin contractul de asigurare.
 POLITA DE ASIGURARE - Contract prin care asiguratorul se obliga sa despagubeasca o persoana fizica sau juridica (asigurat) in cazul in care se produce un risc prevazut in contract.
 UTILIZATORUL VEHICOLULUI - persoana fizica sau juridica careia, în baza unui contract încheiat cu proprietarul/ coproprietarul, i s-a atribuit pe o anumita perioada dreptul de folosinta a unui vehicul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pașii care trebuie urmați pentru a deveni asistent in brokeraj și a accesa sistemul de carieră în cadrul companiei DESTINE BROKER DE ASIGURARE sunt: